Wednesday 5 July 2017

Matura 2018 - Żywność

1.      Funkcje składników odżywczych
- budulcowe: dostarczają organizmowi materiału potrzebnego do budowy komórek, tkanek
- energetyczne: są źródłem potrzebnych do pracy mięśni
- regulujące: regulują procesy zachodzące w organizmie

2.      Skład organizmu dorosłego człowieka
- woda - 60%
- witaminy i sole mineralne – 6,5%
- białka – 12,5 %
- tłuszcze – 20%
- sacharydy – 1%

3.      Rola składników odżywczych
- białka: budują organizm, biorą udział w większości procesów biologicznych, transportując tlen  w organizmie
- tłuszcze: dostarczają energię organizmowi, pełnia funkcję izolacyjną, SA materiałem zapasowym
- sacharydy: dostarczają energię organizmowi, dzielimy je na:
                 - monosacharydy: glukoza, fruktoza
                 - disacharydy: sacharoza, laktoza
                 - polisacharydy: skrobia, celuloza
- woda: pełni funkcje transportowa w organizmie, chroni organizm przed przegrzaniem
- witaminy: pełnią funkcję regulująca
- sole mineralne: pełnia funkcję regulującą i budulcową

👀 dodatkowy materiał wysłałam na klasowego maila