Wednesday 13 June 2012

Estry

Na specjalna prośbę 2B


Estry
1.       Estry powstają w wyniku reakcji kwasów karboksylowych z alkoholami. (reakcja estryfikacji)
Katalizator: kwas siarkowy (VI)



 




2.       grupa estrowa

3.       Nazewnictwo: po nazwie reszty kwasowej dodaje się nazwę podstawionej grupy węglowodorowej.
Pierwszym członem nazwy jest nazwa kwasu, z  którego powstał ester, z końcówką -an, drugim nazwa alkoholu, z którego powstał ester,  z  końcówką  -ylu.


4.       Występowanie.
Estry  należą  do  jednych  z  najbardziej  rozpowszechnionych  związków  naturalnych. 
Estry  są  podstawowymi  składnikami  zapachów  kwiatów,  owoców  i  ziół. 
Do  estrów należą tłuszcze i woski.
Tłuszcze ( estry glicerolu i kwasów organicznych o długich, nierozgałęzionych łańcuchach) stanowią najpowszechniejszą grupę estrów.
 Tłuszcze występują w organizmach zwierzęcych oraz niektórych roślinach. W organizmach zwierzęcych stanowią one materiał zapasowy.
Tłuszcze roślinne znajdują się w owocach i nasionach takich roślin, jak oliwka, rzepak, słonecznik, len, bawełna, soja.
Woski  (estry wyższych kwasów tłuszczowych monokarboksylowych (do 80 atomów węgla) oraz wyższych alkoholi monowodorotlenowych)
 Najbardziej znanym w naturze jest wosk pszczeli.
Wosk pochodzący z wełny owczej znany jest pod nazwą lanolina.
Estry kwasów nieorganicznych znajdują się w organizmach żywych.
5.      
         Przykładowe zapachy estrów
Nazwa estru
Zapach
Octan benzylu
gruszka, truskawka, jmin
Maślan butylu
ananas
Octan etylu
brzoskwinia, ananas, malina
Butanian etylu
banan, ananas, truskawka
Heksaniana etylu
truskawka
Cynamonian etylu
cynamon
Mrówczan etylu
cytryna, rum, truskawka
Izowalerian etylu
jabłko
Mleczan etylu
winogrono
Octan geranylu
geranium
Butanian geranylu
wiśnia
Octan izobutylu
wiśnia, malina, truskawka
Mrówczan izobutylu
malina
Octan izopentylu
gruszka, banan
Octan linalolu
lawenda, szałwia
Butanian linalolu
brzoskwinia
Mrówczan linalolu
jabłko, brzoskwinia
Octan mentolu
mięta pieprzowa
Antranilan metylu
winogrono, jaśmin
Octan metylobenzylu
wiśnia
Butanian metylu
ananas, jabłko
Cynamonian metylu
truskawka
Octan metylofenylu
miód
Kaprylan nonylu
pomarańcza
Butanian oktylu
pasternak
Octan pentylu
jabłko, banan
Butanian pentylu
morela, gruszka, ananas
Heksanian pentylu
jabłko, ananas
Pentanian pentylu
jabłko
Izobutanian propylu
rum
Butanian terpylu
wiśnia

 (to tylko dla zainteresowanych - nie wymagam tego)

 

6.       Tłuszcze właściwe to estry gliceryny i kwasów tłuszczowych.
W zależności od tego ile reszt kwasowych wiąże się z grupami OH gliceryny, tłuszcze właściwie dzielimy na mono-, dwu- lub trójglicerydy.


Zmydlanie (hydroliza pod wpływem zasady) 

7.     
  ZASTOSOWANIE ESTRÓW 
-  Dodatki do artykułów spożywczych
- Przemysł kosmetyczny i perfumeryjny (składniki zapachowe)
- jako rozpuszczalniki do farb i lakierów (octan etylu, octan butylu)
- Poliester (terylen, dakron, elana) otrzymany w wyniku reakcji polikondendensacji glikolu etylenowego i kwasu ftalowego znalazł zastosowanie m.in. w przemyśle włókienniczym do produkcji tkaniny polartec.
- Pleksi (poli-metakrylan metylu, bezpieczne szkło) — analog polietylenu, zawierający grupy estrowe.
- Biodiesel (estry metylowe kwasów tłuszczowych) — to biopaliwo (przetworzony chemicznie olej roślinny, np. rzepakowy) do silników wysokoprężnych (Diesla).
Wchodzą w skład leków np.kwas acetylosalicylowy (polopiryna, aspirin)

 OTRZYMYWANIE TŁUSZCZÓW
Reakcja alkoholi wielowodorotlenowych  z kwasami tłuszczowymi.
przykłady: 
Otrzymywanie tripalmitynianu gliceryny 3C15H31COOH + C3H5(OH)3 ->(C15H31COO)3C3H5 + 3 H2O
(kwas palmitynowy+ gliceryna->tripalmitynian gliceryny)

Otrzymywanie trioleinianu gliceryny C17H33COOH + C3H5(OH)3 ->(C17H33COO)3C3H5 + 3 H2O
(kwas oleinowy +gliceryna->trioleinian gliceryny)

Otrzymywanie tristearynianu gliceryny: C17H35COOH + C3H5(OH)3 ->(C17H35COO)3C3H5 + 3 H2O