Thursday 29 June 2017

Matura 2018 - IV etap edukacyjny - zakres podstawowy.

Zaczniemy od powtórki klasy pierwszej czyli zakresu podstawowego, gdzie mieliśmy do czynienia z chemią ogólną. (powtórki gimnazjum nie będziemy tutaj robić ponieważ daliście się poznać jako osoby, które z tymi wiadomościami nie mają problemów - gdyby jednak ktoś miał pytania to zapraszam do rozmowy)
Na początek szczegółowy zakres materiału, który musicie umieć do matury:

1. Materiały i tworzywa pochodzenia naturalnego.
Uczeń:
1) bada i opisuje właściwości SiO2; wymienia odmiany SiO2 występujące
w przy rodzie i wskazuje na ich zastosowania;
2) opisuje proces produkcji szkła; jego rodzaje, właściwości i zastosowania;
3) wymienia surowce do produkcji wyrobów ceramicznych, cementu,
betonu;
4) opisuje rodzaje skał wapiennych (wapień, marmur, kreda), ich właściwości
i zastosowania; projektuje wykrycie skał wapiennych wśród
innych skał i minerałów; zapisuje równania reakcji;
5) zapisuje wzory hydratów i soli bezwodnych (CaSO4, (CaSO4)2 · H2O
i CaSO4 · 2H2O); podaje ich nazwy; opisuje różnice we właściwościach
hydratów i substancji bez wodnych; przewiduje zachowanie się hydratów
podczas ogrzewania i weryfikuje swoje przewidywania poprzez
doświadczenie; wymienia zastosowania skał gipsowych; wyjaśnia
pro ces twardnienia zaprawy gipsowej (zapisuje odpowiednie
równanie reakcji);
6) wyjaśnia pojęcie alotropii pierwiastków; na podstawie znajomości budowy
diamentu, grafitu i fullerenów tłumaczy ich właściwości i zastosowania.
2. Chemia środków czystości.
Uczeń:
1) opisuje proces zmydlania tłuszczów; zapisuje (słownie) przebieg tej
reakcji;
2) wyjaśnia, na czym polega proces usuwania brudu, i bada wpływ twardości
wody na po w stawanie związków trudno rozpuszczalnych; zaznacza
fragmenty hydrofobowe i hydrofilowe we wzorach cząsteczek
substancji powierzchniowo czynnych;
3) tłumaczy przyczynę eliminowania fosforanów(V) ze składu proszków
(proces eutrofizacji);
4) wskazuje na charakter chemiczny składników środków do mycia
szkła, przetykania rur, czyszczenia metali i biżuterii w aspekcie zastosowań
tych produktów; stosuje te środki z uwzględnieniem zasad
bezpieczeństwa; wyjaśnia, na czym polega proces usuwania zanieczyszczeń
za pomocą tych środków;
5) opisuje tworzenie się emulsji, ich zastosowania; analizuje skład kosmetyków
(na pod stawie etykiety kremu, balsamu, pasty do zębów
itd.) i wyszukuje w dostępnych źródłach informacje na temat ich działania.

3. Chemia leków. Chemia w kuchni.
Uczeń:
1) tłumaczy, na czym mogą polegać i od czego zależeć lecznicze i toksyczne
właściwości substancji chemicznych (dawka, rozpuszczalność
w wodzie, rozdrobnienie, sposób przenikania do organizmu) aspiryny,
nikotyny, alkoholu etylowego;
2) wyszukuje informacje na temat działania składników popularnych leków
(np. węgla aktywowanego, aspiryny, środków neutralizujących
nadmiar kwasów w żołądku);
3) wyszukuje informacje na temat składników napojów dnia codziennego
(kawa, herbata, mleko, woda mineralna, napoje typu cola)
w aspekcie ich działania na organizm ludzki;
4) opisuje procesy fermentacyjne zachodzące podczas wyrabiania ciasta
i pieczenia chleba, produkcji wina, otrzymywania kwaśnego mleka,
jogurtów, serów; zapisuje równania reakcji fermentacji alkoholowej
i octowej;
5) wyjaśnia przyczyny psucia się żywności i proponuje sposoby zapobiegania
temu procesowi; przedstawia znaczenie i konsekwencje stosowania
dodatków do żywności w tym konserwantów.

4. Chemia gleby.
Uczeń:
1) tłumaczy, na czym polegają sorpcyjne właściwości gleby; opisuje
wpływ pH gleby na wzrost wybranych roślin; planuje i przeprowadza
badanie kwasowości gleby oraz badanie właściwości sorpcyjnych
gleby;
2) podaje przykłady nawozów naturalnych i sztucznych, uzasadnia potrzebę ich stosowania;
3) wymienia źródła chemicznego zanieczyszczenia gleb oraz podstawowe
rodzaje zanieczyszczeń (metale ciężkie, węglowodory, pestycydy,
azotany);
4) proponuje sposoby ochrony gleby przed degradacją.

5. Paliwa – obecnie i w przyszłości.
Uczeń:
1) podaje przykłady surowców naturalnych wykorzystywanych do uzyskiwania
energii (bezpośrednio i po przetworzeniu);
2) opisuje przebieg destylacji ropy naftowej i węgla kamiennego; wymienia
nazwy produktów tych procesów i uzasadnia ich zastosowania;
3) wyjaśnia pojęcie liczby oktanowej (LO) i podaje sposoby zwiększania
LO benzyny; tłumaczy, na czym polega kraking oraz reforming, i uzasadnia
konieczność prowadzenia tych procesów w przemyśle;
4) proponuje alternatywne źródła energii – analizuje możliwości ich
zastosowań (biopaliwa, wodór, energia słoneczna, wodna, jądrowa,
geotermalne itd.);
5) analizuje wpływ różnorodnych sposobów uzyskiwania energii na
stan środowiska przy rod niczego.

6. Chemia opakowań i odzieży.
Uczeń:
1) podaje przykłady opakowań (celulozowych, szklanych, metalowych,
sztucznych) stosowanych w życiu codziennym; opisuje ich wady i zalety;
2) klasyfikuje tworzywa sztuczne w zależności od ich właściwości (termoplasty
i duroplasty); zapisuje równania reakcji otrzymywania PVC;
wskazuje na zagrożenia związane z gazami powstającymi w wyniku
spalania się PVC;
3) uzasadnia potrzebę zagospodarowania odpadów pochodzących
z różnych opakowań;
4) klasyfikuje włókna na naturalne (białkowe i celulozowe), sztuczne
i syntetyczne, wskazuje ich zastosowania; opisuje wady i zalety; uzasadnia
potrzebę stosowania tych włókien;
5) projektuje doświadczenie pozwalające zidentyfikować włókna białkowe
i celulozowe, sztuczne i syntetyczne.