Zaczniemy od powtórki klasy pierwszej czyli zakresu podstawowego, gdzie mieliśmy do czynienia z chemią ogólną. (powtórki gimnazjum nie będziemy tutaj robić ponieważ daliście się poznać jako osoby, które z tymi wiadomościami nie mają problemów - gdyby jednak ktoś miał pytania to zapraszam do rozmowy)
Na początek szczegółowy zakres materiału, który musicie umieć do matury:
1.
Materiały i tworzywa pochodzenia naturalnego.
Uczeń:
1) bada i opisuje właściwości SiO2; wymienia
odmiany SiO2
występujące
w przy rodzie i wskazuje na ich
zastosowania;
2) opisuje proces produkcji szkła;
jego rodzaje, właściwości i zastosowania;
3) wymienia surowce do produkcji
wyrobów ceramicznych, cementu,
betonu;
4) opisuje rodzaje skał wapiennych
(wapień, marmur, kreda), ich właściwości
i zastosowania; projektuje
wykrycie skał wapiennych wśród
innych skał i minerałów; zapisuje
równania reakcji;
5) zapisuje wzory hydratów i soli
bezwodnych (CaSO4, (CaSO4)2 · H2O
i CaSO4 · 2H2O); podaje ich
nazwy; opisuje różnice we właściwościach
hydratów i substancji bez wodnych;
przewiduje zachowanie się hydratów
podczas ogrzewania i weryfikuje
swoje przewidywania poprzez
doświadczenie; wymienia
zastosowania skał gipsowych; wyjaśnia
pro ces twardnienia zaprawy
gipsowej (zapisuje odpowiednie
równanie reakcji);
6) wyjaśnia pojęcie alotropii
pierwiastków; na podstawie znajomości budowy
diamentu, grafitu i fullerenów tłumaczy ich
właściwości i zastosowania.
2.
Chemia środków czystości.
Uczeń:
Uczeń:
1) opisuje proces zmydlania
tłuszczów; zapisuje (słownie) przebieg tej
reakcji;
2) wyjaśnia, na czym polega proces
usuwania brudu, i bada wpływ twardości
wody na po w stawanie związków
trudno rozpuszczalnych; zaznacza
fragmenty hydrofobowe i hydrofilowe
we wzorach cząsteczek
substancji powierzchniowo
czynnych;
3) tłumaczy przyczynę eliminowania
fosforanów(V) ze składu proszków
(proces eutrofizacji);
4) wskazuje na charakter chemiczny
składników środków do mycia
szkła, przetykania rur,
czyszczenia metali i biżuterii w aspekcie zastosowań
tych produktów; stosuje te środki
z uwzględnieniem zasad
bezpieczeństwa; wyjaśnia, na czym
polega proces usuwania zanieczyszczeń
za pomocą tych środków;
5) opisuje tworzenie się emulsji,
ich zastosowania; analizuje skład kosmetyków
(na pod stawie etykiety kremu,
balsamu, pasty do zębów
itd.) i wyszukuje w dostępnych źródłach
informacje na temat ich działania.
3.
Chemia leków. Chemia w kuchni.
Uczeń:
Uczeń:
1) tłumaczy, na czym mogą polegać
i od czego zależeć lecznicze i toksyczne
właściwości substancji chemicznych
(dawka, rozpuszczalność
w wodzie, rozdrobnienie, sposób
przenikania do organizmu) aspiryny,
nikotyny, alkoholu etylowego;
2) wyszukuje informacje na temat
działania składników popularnych leków
(np. węgla aktywowanego, aspiryny,
środków neutralizujących
nadmiar kwasów w żołądku);
3) wyszukuje informacje na temat
składników napojów dnia codziennego
(kawa, herbata, mleko, woda
mineralna, napoje typu cola)
w aspekcie ich działania na
organizm ludzki;
4) opisuje procesy fermentacyjne
zachodzące podczas wyrabiania ciasta
i pieczenia chleba, produkcji
wina, otrzymywania kwaśnego mleka,
jogurtów, serów; zapisuje równania
reakcji fermentacji alkoholowej
i octowej;
5) wyjaśnia przyczyny psucia się
żywności i proponuje sposoby zapobiegania
temu procesowi; przedstawia
znaczenie i konsekwencje stosowania
dodatków do żywności w tym
konserwantów.
4.
Chemia gleby.
Uczeń:
Uczeń:
1) tłumaczy, na czym polegają
sorpcyjne właściwości gleby; opisuje
wpływ pH gleby na wzrost wybranych
roślin; planuje i przeprowadza
badanie kwasowości gleby oraz
badanie właściwości sorpcyjnych
gleby;
2) podaje przykłady nawozów naturalnych i sztucznych, uzasadnia potrzebę ich stosowania;
3) wymienia źródła chemicznego zanieczyszczenia gleb oraz podstawowe
2) podaje przykłady nawozów naturalnych i sztucznych, uzasadnia potrzebę ich stosowania;
3) wymienia źródła chemicznego zanieczyszczenia gleb oraz podstawowe
rodzaje zanieczyszczeń (metale
ciężkie, węglowodory, pestycydy,
azotany);
4) proponuje sposoby ochrony gleby
przed degradacją.
5. Paliwa – obecnie i w przyszłości.
Uczeń:
Uczeń:
1) podaje przykłady surowców
naturalnych wykorzystywanych do uzyskiwania
energii (bezpośrednio i po
przetworzeniu);
2) opisuje przebieg destylacji
ropy naftowej i węgla kamiennego; wymienia
nazwy produktów tych procesów i uzasadnia
ich zastosowania;
3) wyjaśnia pojęcie liczby
oktanowej (LO) i podaje sposoby zwiększania
LO benzyny; tłumaczy, na czym
polega kraking oraz reforming, i uzasadnia
konieczność prowadzenia tych
procesów w przemyśle;
4) proponuje alternatywne źródła energii
– analizuje możliwości ich
zastosowań (biopaliwa, wodór,
energia słoneczna, wodna, jądrowa,
geotermalne itd.);
5) analizuje wpływ różnorodnych
sposobów uzyskiwania energii na
stan środowiska przy rod niczego.
6.
Chemia opakowań i odzieży.
Uczeń:
Uczeń:
1) podaje przykłady opakowań
(celulozowych, szklanych, metalowych,
sztucznych) stosowanych w życiu
codziennym; opisuje ich wady i zalety;
2) klasyfikuje tworzywa sztuczne w
zależności od ich właściwości (termoplasty
i duroplasty); zapisuje równania
reakcji otrzymywania PVC;
wskazuje na zagrożenia związane z
gazami powstającymi w wyniku
spalania się PVC;
3) uzasadnia potrzebę
zagospodarowania odpadów pochodzących
z różnych opakowań;
4) klasyfikuje włókna na naturalne
(białkowe i celulozowe), sztuczne
i syntetyczne, wskazuje ich
zastosowania; opisuje wady i zalety; uzasadnia
potrzebę stosowania tych włókien;
5) projektuje doświadczenie
pozwalające zidentyfikować włókna białkowe
i celulozowe, sztuczne i syntetyczne.