1. Funkcje
składników odżywczych
- budulcowe: dostarczają
organizmowi materiału potrzebnego do budowy komórek, tkanek
- energetyczne: są źródłem
potrzebnych do pracy mięśni
- regulujące: regulują procesy
zachodzące w organizmie
2. Skład
organizmu dorosłego człowieka
- woda - 60%
- witaminy i sole mineralne – 6,5%
- białka – 12,5 %
- tłuszcze – 20%
- sacharydy – 1%
3. Rola
składników odżywczych
- białka: budują organizm, biorą
udział w większości procesów biologicznych, transportując tlen w organizmie
- tłuszcze: dostarczają energię
organizmowi, pełnia funkcję izolacyjną, SA materiałem zapasowym
- sacharydy: dostarczają energię
organizmowi, dzielimy je na:
- monosacharydy: glukoza,
fruktoza
- disacharydy: sacharoza, laktoza
- polisacharydy: skrobia,
celuloza
- woda: pełni funkcje transportowa
w organizmie, chroni organizm przed przegrzaniem
- witaminy: pełnią funkcję
regulująca
- sole mineralne: pełnia funkcję
regulującą i budulcową
👀 dodatkowy materiał wysłałam na klasowego maila
👀 dodatkowy materiał wysłałam na klasowego maila